Hundsporter

 

Utställning:

Hunduställningar är en stor hobby för oss, vi har fött upp en rad utställningschampions genom åren och ställt ut i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Tyskland, Polen och England.

Vi ser gärna att våra valpköpare är intresserade av att ställa ut sin hund någon gång. Sjävklart hjälper vi till med presentation av hunden och handlingträning för ägaren!

2              4

MultiCh Buckwheat Little Dorrit "Pyret"/ MultiCh Buckwheat Little Girl with a Curl "Pingla"

Lydnad:

Alla valpar måste gå grundläggande valp- och vardagslydnadskurser för att bli en fungerande sällskapshund. Förhoppningsvis ger kurserna mersmak och kanske lockar till tävling i lydnad? I så fall kan det vara ide att gå med i den lokala brukshundklubben för att hitta tävlingslydnadskurser och inte minst träningskompisar!

Här visar Pysen hopp med apport och Shelly visar ett fint fotgående.

I lydnad tävlar man i Startklass, Klass 1, 2 och 3.

    hoppapport            shelly2          IMG20230328164711__01__01

Ch House of Softy Ajax "Pysen"/ Buckwheat She Sells Seashells "Shelly / Ch House of Softy Ajax "Pysen"                               

Bruks:

Inte så många Wheatens tävlar i Bruks, men det finns några! I Brukset tävlar man dels i en lydnadsdel, dels i ett Specialmoment. Klasserna heter Appell, Lägre, Högre och Elit och specialmomenten är antingen spår, sök, skydd, patrull eller rapport. Som ren aktivering är det dock flera som tränar i t ex spår och sök utan att man behöver ha tävlingsambitioner.

Bruks Penny      Sigge      Pysenapport2

Multi Ch Buckwheat Miss Moneypenny "Penny"/ Buckwheat Little Bunny Foo Foo "Sigge" /Ch House of Softy Ajax "Pysen"   

 

Rallylydnad:

Rallyn är en sport som verkligen exploderat i popularitet! Den verkar passa våra Wheatens utmärkt och flera individer har nått höga resultat och även Championtitlar. Sporten går ut på att längs med en skyltad bana utföra olika moment. Klasserna är Nybörjare, Fortsättning, Avancerad samt Mästare. I den första klassen utförs momenten med kopplad hund, i de följande är hunden okopplad.

Buckwheat It's Only Rock'n Roll, Enya, har uppnått den fina titeln Svensk Rallylydnadschampion. Buckwheat Jennifer Juniper, Jennie, Rallylydnadsdiplomerad Nybörjarklass, Windisle Inycon, Casper, kvalificerat resultat Rallylydnad Nybörjarklass.

Enya        Jennie      Casper rally

Buckwheat It's Only Rock'n Roll "Enya" / Buckwheat Jennifer Juniper "Jennie" / Windisle Inycon "Casper"

 

Nosework:

Hundsporten som blev officiell först 2016 men som slår rekord i popularitet trots att det är svårt att komma med på tävling och även är en ganska dyr sport att tävla i.

Många Wheatens tävlar aktivt i denna sport där det gäller att finna och markera olika hydrolat. Dofterna är eukalyptus, lagerblad och lavendel och tävlingsklasserna är 1, 2, 3 och Elit. För att tävla krävs godkänt Doftprov för de olika klasserna. Sporten passar alla hundar och förare!

nos1    IMG_20230325_165930__01__01__01   IMG_20230325_165019__01         

Ch House of Softy Ajax "Pysen" / Buckwheat Little Miss Show Off "Pixie" /Ch House of Softy Ajax "Pysen"

 

Specialsök:

Termen Specialsök är ett samlingsnamn för all form av preparatsök främst inom tjänstehundssektorn. Under våren 2022 deltog vi i en introduktionskurs i sök på narkotika och vapen hos Swedish Detection Dogs. På bilden nedan väntar Pysen på kommando att söka av gömd narkotika hos den kvinnliga figuranten. På den andra bilden letar Humle Röd Kong på en s.k. sökvägg. Den tredje bilden visar vattensök, här markerar Pysen en hockeypuck på en halv meters djup. 

Inom SBK håller man som bäst på att ta fram en tävlingsgren inom Specialsök, nämligen Röd Kong. Till skillnad mot Nosework bedöms hela sökarbetet och en viss funktionslydnad ingår. Tävlingarna i Röd kong är än så länge inofficiella. Nyligen fattades beslut att sporten  blir officiell fr o m 2023-11-01.

Specialsök         Sökvägg     image1__01

Ch House of Softy Ajax "Pysen" / Buckwheat Little Peter Candy Eater "Humle" / Ch House of Softy Ajax "Pysen"

 

Agility:

Agility handlar om vighet och snabbhet och passar vår ras utmärkt. Eftersom hunden tävlar lös krävs en god grundlydnad. Hunden mäts in i tävlingsklass baserat på mankhöjd, de olika tävlingsklasserna är hoppklass och agilityklass beroende på typen av ingående hinder.

Prozactunnel     Penny    shelly1 

Buckwheat Sunshine Superman "Prozac"/ MultiCh Buckwheat Miss Moneypenny "Penny" / Buckwheat She Sells Seashells "Shelly"

 

Viltspår:

Denna tävlingssport är baserad på praktisk jakt där det går ut på att finna skadskjutet eller trafikskadat vilt. Sporten har blivit enormt populär hos Wheatenägare och vissa ekipage har även fått tillfälle att jobba i skarpt läge. Innan man börjar tävla ska hunden klara av ett sk Anlagsprov. Därefter tävlar man vidare i Öppen klass där prisnivåerna är 1, 2 3 och 0 pris. Efter tre 1:a pris i Öppen klass och med ett godkänt skottprov får hunden titeln Svensk Viltspårchampion.

IMG_20230222_171302__01__01         Viltspår         FB_IMG_1679576404867

Ch House of Softy Ajax "Pysen"/ Buckwheat Little Miss Show Off "Pixie" /Buckwheat Little Peter Candy Eater "Humle" - samtliga Svenska Viltspårchampions

 

Jakt:

Även om inte Wheaten räknas till jakthundsraserna så är det faktiskt flera som används till praktisk jakt, främst som stötande hund vid klövjakt. I rasens hemland Irland användes dessa hundar för övrigt till allehanda praktisk jakt, främst på småvilt.

Här är Pysen med vår son Elof, på fågeljakt samt Buckwheat Little Miss Somersault, Kiva, på älgjakt med husse Jan Enbuske.

 Elof     Pysjakt    Kivajakt

Ch House of Softy Ajax "Pysen"/ Buckwheat Little Miss Somersault "Kiva"                       

 

Hoopers:

Denna sport är ännu inofficiell men är på stark frammarsch. Sporten går ut på att hunden ska runda, passera olika hinder, bågar, tunnlar i en bana. Föraren ska dirigera hunden från givna positioner. Ser lättare ut än vad det är! Här visar Knutte Rosenlund och Pysen några moment.

hoop3            hoop1

Ch House of Softy Ajax "Pysen"